کاوش موضوع تغذیه با شیر مادر
صفحه اصلی
تغذیه با شیر مادر
شیردهی یا تغذیه با شیر مادر عمل تغذیه نوزاد یا طفل خردسال توسط شیر مادر بهطور مستقیم توسط پستانهای زن، به جای استفاده از شیشه شیر یا ظروف دیگر است. نوزادان قادر به انجام عملی غیرارادی با نام رفلکس مکیدن میباشند که آنها را قادر به مکیدن و بلعیدن شیر میکند. بیشتر مادران بدون افزودن شیر جانشین یا مواد غذایی دیگر قادر به شیردهی برای مدت ۶ ماه یا بیشتر از آن هستند.
شیر انسان مقویترین نوع شیر برای نوزادهای انسان است. البته استثناهایی نیز وجود دارند که سلامت طفل و سینه مادر را به خطر میاندازند، همانند وقتی که مادر داروهایی خاص را مصرف میکند یا به بیماریهایی نظیر ویروس تی-لنفوتروپیک انسانی، اچآیوی یا نمونهٔ فعال شناسایینشده مرض سل مبتلا است. شیردهی باعث بهتر شدن سلامتی مادر، مانع از مبتلا شدن به بیماریهای مختلف، کاهش هزینه مراقبتهای پزشکی و هزینههای شیردهی میشود. شیردهیهای مصنوعی با مرگ نوزادان توسط اسهال در کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه همراه است. همهٔ کارشناسان معتقدند که شیردهی بسیار مفید است، اما در مورد اینکه طول مدت شیردهی میتواند بسیار مفیدتر باشد یا خطرهای استفاده از جانشینها و شیرهای مصنوعی موافق نیستند.
شیردهی و سلامت طفل از نگاه ادیان نیز موضوعی مورد توجه بودهاست. در دین اسلام، شیردهی به نوزادان توصیهشده و در کتاب قرآن در چندین جای از آن یاد شدهاست. سوره ۲ آیه ۲۳۳ میگوید: «مادران، فرزندان خود را دو سال تمام شیر دهند، [این حکم] برای کسی است که بخواهد دوران شیرخوارگی را تکمیل کند.» همچنین محمد بن عبدالله پیامبر اسلام گفته بود: «برای طفل شیرخوار، هیچ شیری مبارکتر از شیر مادرش نیست.»
سازمان بهداشت جهانی و آکادمی پزشکی اطفال آمریکا روی ارزش بالای شیردهی برای مادر و کودک تأکید میکنند. هر دو سازمان تغذیهٔ انحصاری کودک با شیر مادر تا شش ماهگی و بعد از آن شیردهی به همراه غذاهای دیگر را برای حداقل یکسال و تا دو سال و بیشتر پیشنهاد میکنند. همگام با تشخیص برتری شیردهی و تأکید روی آن، مراجع منظم روی کاهش میزان شیردهی مصنوعی به خاطر خطرهای آن کار میکنند.
سازمان بهداشت جهانی، آکادمی پزشکی اطفال آمریکا، اتحاد جهانی اقدام برای شیردهی و بسیاری از مراجع دولتی و غیردولتی دیگر روی اطلاعرسانی برای فواید بسیار شیردهی برای نوزاد و مادر کار میکنند. از جملهٔ این فواید برای نوزاد میتوان به مقاومت بیشتر در برابر امراض گوناگون شامل بیماری اسهال، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، عفونتهای دستگاه ادراری، کاهش شدید عفونت دستگاه تنفسی، محافظت در برابر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد، هوش بالاتر، دیابت کمتر، چاقی کمتر در دوران کودکی، گرایش کمتر برای توسعه بیماریهای آلرژیک، عفونتهای کمتر رودهای در نوزادان نارس و تأثیرات بهداشتی درازمدت دیگری همانند کاهش بیماری سلیاک، سرطان پستان و بیماریهای قلبی عروقی اشاره کرد. از سوی دیگر، فوایدی که برای مادر مشخصشدهاست و پایدار میباشد شامل کاهش وزن بعد از زایمان، خطر ابتلای کمتر به سرطان پستان، سرطان تخمدان و سرطان آندومتر، دوباره-معدنیسازی استخوانها، خطر کمتر ابتلا به روماتیسم مفصلی و غیره میباشد.... بیشتر در ویکی پدیا